O nás

Slovo majitelky
Majitelka a generální ředitelka sítě škol 1.KŠPA

Ing. Hana Skallová

Jsem majitelkou a generální ředitelkou sítě škol 1.KŠPA s.r.o. v Kladně, Praze a Litoměřicích. Jsem také úspěšnou podnikatelkou, kdy jsem několikrát uspěla v soutěži „Ocenění českých podnikatelek a v roce 2011 získala bronzovou cenu. Pedagogické kořeny mojí rodiny sahají až do počátku 19. století. Snažila jsem se svému osudu uniknout a vystudovala mikroelektroniku na FEL ČVUT, kde mě okouzlila jaderná fyzika a svět mikročástic. Ale osudu jsem neutekla…

Nejprve jsem na fakultě pomáhala jako asistent na seminářích vedoucího docenta a posléze v posledním ročníku pomáhala svému otci založit první kladenskou soukromou školu 1.KŠPA. Svůj osud jsem pak nadobro zpečetila, když jsem dokončila pedagogické vzdělání na UK. Zpočátku jsem pracovala na pozici zástupce ředitele a posléze i ředitelky postupně na dvou školách. Od roku 2002 jsem i jediným vlastníkem všech tří škol 1.KŠPA a jejich zřizovatelem. Soustava škol zahrnuje nejen střední, ale i základní školy.

Proč mě nakonec školství oslovilo a proč mě to stále baví?

Měla jsem veliké štěstí, že jsem navštěvovala základní školu s experimentální výukou matematiky a tudíž jsme měli opravdu výběrové učitele. Druhé štěstí, a to si uvědomuji až teď v dospělosti, bylo, že jsem přeučený levák. To mě donutilo studovat jinak než spolužáci. Dívat se na věci z jiných pohledů. Potřebovala jsem věci pochopit, ne se jen naučit. Při zakládání školy jsem proto měla ještě jako studentka plno nápadů a co víc, mohla je realizovat. To mě bavilo a baví. Moje babička byla mezi prvními učitelkami, které se vdaly a pak i mezi prvními ředitelkami – ženami. Celý svůj život hledala mezi žáky talenty pro rozhlas, dětské sbory, divadlo, později televizi a byla v tom velmi úspěšná. Odtud pramení trochu i naše motto „V každém je ukryt talent, jen ho najít a posílit.“ Každá společnost potřebuje lidi mnohých talentů. Z mnoha talentů se složí konečná mozaika úspěchu. Učitel by měl kladnou motivací studenta jeho talent rozvíjet. Měl by ho podporovat v tom, co má rád a k čemu tíhne. Ne ho topit v tom, co mu nejde. „Králík rybu nepřeplave.“ Jen pak se studenti mohou posunout dál. Kladně se to pak projeví i v ostatních předmětech. Pracujete s mladými lidmi a učiteli již skoro třicet let. Ano, stále mě to baví. Daří se mi do práce přenést i svoje koníčky. Třeba ráda maluji a vystavuji a to mám možnost propojit se studenty grafického designu. Jedno z nejkrásnějších zaměstnání je, když si můžete plnit své sny, a navíc se při tom pohybovat mezi mladými lidmi. Nenechají Vás usnout na vavřínech.

Studentů

Studijních oborů

Učitelů

Let tradice

Kontakt

Sídlo: Holandská 2531, 272 01 Kladno – Kročehlavy

Telefon: 733 123 587, 312 687 800

E-mail: kladno@1kspa.cz